top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvernathanvanboven

Dag 5: Sportevenement

Bijgewerkt op: 7 aug. 2018

28 juli

Vandaag was een belangrijke dag om verschillende redenen. Niet alleen stond het eerste sportevenement op het programma (een gebeurtenis waar de kinderen en tieners in Namibië echt naar toe leven), maar Tom was ook jarig! Bij het ontbijt hebben we met zijn allen voor hem gezongen terwijl hij de kaarsjes op zijn taart uitblies en 's avonds hebben we diezelfde taart opgegeten.


Veel tijd voor een feestje hadden we echter niet, er stond een sporttoernooi op het programma en er moest nog veel geregeld worden. Er moesten boodschappen gedaan worden (voor onder andere 150 broodjes met worst en een aantal goede voetballen, aangezien degene die we uit Nederland hebben meegenomen al bijna allemaal lek zijn), een spelschema gemaakt worden, muziekinstallaties worden klaargezet en hesjes worden gesorteerd. Tom had de leiding en ons feestvarken had zeker geen rustige verjaardag.


Gelukkig was elk team mooi op tijd en had iedereen ook het inschrijfgeld van 20 rand (ongeveer € 1,20) per team betaald. James legde alle regels uit en hesjes werden uitgedeeld. Rond tien uur liet scheidsrechter Rinus zijn fluitje voor de eerste keer horen en was het toernooi begonnen.


Op hetzelfde moment begon er een netbaltoernooi op het RKC. Netbal is een variant van korfbal en alle meiden die waren komen opdagen konden meedoen aan dit toernooi. Het echte spektakel vond echter plaats op het voetbalveld.

Er deden twaalf teams mee aan het voetbaltoernooi, tien Namibische en twee Nederlandse. Deze teams werden opgedeeld in twee poules en ieder team moest vijf wedstrijden spelen (tegen alle andere teams in de poule natuurlijk). De twee beste teams van iedere poule zouden later doorgaan naar de finales en de winnaars daar zouden elkaar treffen in de finale.

Het eerste Nederlandse team, genaamd Gideons Bende, bestond uit Tom, Sven, Rik, Steven, Henno en één Namibische jongen die doelman mocht spelen.

Het andere Nederlandse team, genaamd Power Girls, bestond uit bijna alle Nederlandse meiden en Rinus. Ook waren er een paar andere Nederlanders betrokken bij dit toernooi, Aron en Daniëlle zorgden voor het scorebord en Nathan en Rinus floten om de beurt een wedstrijd (tenzij Rinus moest voetballen natuurlijk).



Het was warm en ademhalen was moeilijk voor de Nederlandse voetballers (we zitten hier natuurlijk meer dan duizend meter hoger dan in Nederland), maar iedereen heeft hard gevochten op het veld. Niet dat de Namibiërs hun mannetje niet stonden, in tegendeel zelfs. Alles ging hard: er werd hard gelopen, hard geschoten, hard geschreeuwd (maar niet gevloekt, want dat zou een directe diskwalificatie met zich meebrengen) en heel erg hard geblokt. Sommige teams waren beter dan andere en in de ene poule waren de teams duidelijk beter dan de andere, maar geen enkel team heeft op welk moment dan ook de handdoek in de ring gegooid. Helaas liep het niet al te best af met de Nederlanders. De Power Girls waren verreweg het sportiefste team van het toernooi (geen enkele overtreding), maar helaas lukte het de meiden (en Rinus) ook niet om wedstrijden te winnen. Gideons Bende was erg sterk, maar zat in de zwaardere poule en werd uit de competitie gespeeld door de twee finalekandidaten. Gelukkig is er zaterdag weer een toernooi waarop de Nederlanders beter presteren.

De uiteindelijke finale, tussen twee teams genaamd de Barca Boys en de Black Ducks, werd met 6 - 3 gewonnen door de Barca Boys. Zij wonnen de prijzenpot van 240 rand (ongeveer 24 euro). Terwijl zij hun overwinning vierden, werden er al nieuwe teams samengesteld en heel veel Hollandse blaren doorgeprikt ter voorbereiding van het tweede voetbaltoernooi.


's Avonds stond er nog een hoogtepunt van het programma op ons te wachten: de pizza-avond. Terwijl iedereen aan het voetballen was, hadden de leiding twintig pizza's besteld in het winkelcentrum van Rehoboth. Deze vormden ons avondeten. Sommige pizza's vielen meer in de smaak dan andere (letterlijk en figuurlijk), vooral de pizza's Hawai en de pizza's die een soort van mayonaise bevatten, waren zeer populair, in tegenstelling tot de pittige pizza's, die bijna de oorzaak waren van een watertekort op het RKC. Men zegt wel eens dat in liefde en oorlog alles geoorloofd is, maar wij kunnen uit ervaring vertellen dat pizza-avonden ook aan dat rijtje toegevoegd kunnen worden. Alle pizza's zijn uiteindelijk opgegaan, maar zo goed als iedereen op het RKC en dan nog een paar mensen hadden toen ook wel genoeg pizza gehad voor de rest van het jaar.


Na dit avontuur had de leiding een speciale avond voor ons voorbereid. Het afgelopen jaar is een stuk grond op het RKC veranderd in een plek voor een kampvuur, en rond dit kampvuur vertelde Aron ons zijn getuigenis. Toen dit klaar was, gingen we allemaal naar binnen voor een spel met de naam "Over de Streep". Het ging als volgt: een van de leiding gaf ons allemaal stellingen waar we antwoord op moesten geven door te blijven staan of over een streep op de vloer te lopen (vandaar de naam). Sommige stellingen waren vrij eenvoudig, maar later op de avond kregen we heel persoonlijke en moeilijke stellingen. Iedereen was heel erg open en we hebben veel over elkaar geleerd. Toen dit spel was afgelopen, hebben we in Refreshgroepjes afgesloten en zijn we terug gegaan naar het kampvuur, waar we nog tot diep in de nacht hebben gepraat over allerlei onderwerpen.

190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Achteraf: Wat betekent deze reis voor ons?

In tegenstelling tot alle andere berichten in deze blog is dit geen verslag van een dag van de reis, maar eerder een stukje waarin wij hopen duidelijk te maken wat we van deze reis vonden. Toen wij na

Dag 13: RKC-kerk, Oanob-dam & Braai

Zondag 6 augustus Vanochtend was er een Family-dienst op het René Kids Center, wat inhoudt dat iedereen welkom was. De dienst bestond uit aanbidding, een praatje van Rinus (met een Nederlandse vertali

bottom of page