top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvernathanvanboven

Dag 9: Warmwaterbron & de vuilnisbelt

Bijgewerkt op: 4 aug. 2018

Woensdag 1 augustus

Na het daverende succes van Rinus' preek maandagochtend was het vanochtend tijd voor de rest van de groep op een Ochtenddevotion te leiden. Met de gitaar die ze gisteravond hebben hersteld, leidden Aron, Daniëlle en Mirjam vandaag de aanbidding. De nummers kwamen vooral uit Opwekking, maar er waren ook een paar vertalingen of originele Engelstalige nummers bij. Om ervoor te zorgen dat iedereen de tekst begreep, werd er op hetzelfde moment een PowerPoint gebruikt door Nathan om de teksten te laten zien. Tussen de aanbiddingsnummers door was het natuurlijk tijd voor een preek en vandaag was het tijd voor Sven om een boodschap over te brengen aan de groep. Hij deed dit alles in het Nederlands, maar Nathan was er om hem te vertalen naar het Engels zodat iedereen Svens boodschap verstond. Sven sprak over het originele plan van God met de wereld en hoe wij na de zondeval terug kunnen keren naar dit plan. Na nog een aanbiddingsnummers van Aron, Daniëlle en Mirjam keerden wij terug naar ons ontbijt.


Vanochtend had Jacobus het op zijn hart om met ons een speciale waterbron te bezoeken. Na ongeveer vijf minuten rijden kwamen we aan bij een heel klein gat in het midden van de woonwijken met heel erg heet water (niet echt ons idee van een heilige bron, maar na zo'n reis als deze verbaasd niets ons meer). Dit water komt van ondergronds, waar een heel waternetwerk loopt onder Rehoboth.

Jacobus pakte zijn emmer en deed er wat van het water in met zijn zalfolie. Nadat we met z'n allen hadden gebeden voor het water, stelde Jakobus het water als symbool van zuiverheid/reinheid. Jacobus vernederde zichzelf door op zijn knieën te gaan en om onze voeten te wassen. Deze hele gebeurtenis was op vrijwillige basis. Deze bron was geheiligd door hem en andere mensen van het RKC en Jacobus raadde de mensen met blaren of andere kwalen aan om het water te proberen. Een aantal jongens stapte als eerste naar voren, maar kwamen van een koude (of eigenlijk een withete) kermis thuis. Toch heeft bijna iedereen de kans gehad om deze bron te ervaren.


Na het middageten ging iedereen 's middags zijn/haar eigen weg. De meesten vertrokken richting de vuilnisbelt, de plek waar de armsten van de armsten in Rehoboth overleven. We kwamen aan op een afgelegen plek buiten het dorp. Jacobus ging met ons mee om het een en ander te vertellen hoe het er aan toe gaat op de vuilnisbelt. We waren met de hele groep erg in shock van wat wij aan troffen. Er waren een aantal mensen aan het graaien tussen al het vuilnis wat er lag. Samen leefden zij in een huisje, dat gemaakt was uit autobanden, van nog geen 8 vierkante meter groot. Een groepje jongens verzamelen oude blikjes om zo wat inkomen te kunnen krijgen. Voor 1 kilo blik krijgen ze 1 rand (7 eurocent). Jacobus vertelde ons dat er soms kinderen of baby's gevonden worden tussen de gestorte afval. Ook liep er een jongen van ongeveer 25 jaar rond die geen ouders en slaapplek heeft. We kregen het erg op ons hart om geld in te zamelen om een huisje te kunnen laten bouwen voor hem. Dit is ook gelukt, zodat hij tenminste een slaapplek heeft om naar toe te gaan.


Toen we weer terug waren van dit schokkende bezoek begon iedereen voorbereidingen te treffen voor het deel van de reis waar hij/zij verantwoordelijk voor is (bijvoorbeeld het tweede sportevenement of de activiteiten in de wijk waar we ons morgen mee bezig gaan houden) of gewoon lekker te relaxen. Er werd wat gevoetbald, gewassen, gepraat en gelezen. Het avondeten bestond uit saus met rundvlees (geen rundvlees met saus, laat dat duidelijk zijn), rijst, kalebassen en groentesalade.


In plaats van in Refreshgroepjes uiteen te gaan, besloten de leiding dat we 's avonds met zijn allen rond het kampvuur gingen zitten om de reis en allerlei andere onderwerpen samen te bespreken. Rinus sprak voor het grootste deel van de avond, deels omdat hij de inleiding verzorgde en omdat hij de vragen die er waren, beantwoordde. Na dit groepsgesprek waren er marshmallows, chips en drinken. Later zijn we nog naar binnen gegaan om een paar potjes Evangelisten (de naam van onze variant van Weerwolven) te spelen.



87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Achteraf: Wat betekent deze reis voor ons?

In tegenstelling tot alle andere berichten in deze blog is dit geen verslag van een dag van de reis, maar eerder een stukje waarin wij hopen duidelijk te maken wat we van deze reis vonden. Toen wij na

Dag 13: RKC-kerk, Oanob-dam & Braai

Zondag 6 augustus Vanochtend was er een Family-dienst op het René Kids Center, wat inhoudt dat iedereen welkom was. De dienst bestond uit aanbidding, een praatje van Rinus (met een Nederlandse vertali

bottom of page